Op De Meerkoet leren ze niet uit boeken. “Wij werken met thema’s en projecten. Nu hebben we een project over het heelal. Je krijgt dan verschillende opdrachten waaraan je moet werken.”
Zelf een film maken
De groepen 4 tot en met 8 kreeg de opdracht om een film te maken. “Je bedenkt samen een verhaal, verdeelt de rollen en dan ga je aan de slag. Je filmt gewoon met een iPad”, vertellen ze, alsof ze nooit anders doen. Het resultaat wordt ook gedeeld met ouders. “Daar hebben we een speciale app voor.”
Wat je allemaal leert van een project…
Ook het zonnestelsel-in-de-maak dat we in een van de lokalen zagen staan, hoort bij het project. Over wat ze allemaal van zo’n project leren, vertellen ze: “Je leert natuurlijk over het heelal, maar er zitten ook reken- en taalopdrachten in. En bij alle projecten werk je samen met andere kinderen. Juf of meester maakt groepjes.” Dat vinden ze ‘leuk en leerzaam’.
Omgaan met anderen
“Door te werken aan projecten leer je andere kinderen kennen en je kunt elkaar helpen. Zo leer je omgaan met andere mensen, hoe je met elkaar moet overleggen en hoe je ervoor zorgt dat je allebei een beetje je zin krijgt. En wat je moet doen als dat niet lukt.”
Portfolio
Alle kinderen hebben een eigen portfoliomap. “Daarin verzamel je je werk, bijvoorbeeld toetsresultaten, werkjes waar je trots op bent en die je wilt bewaren, of iets wat je nog moeilijk vindt en waar je het met juf of meester over wilt hebben. Je kunt de map ook meenemen en aan je ouders en je opa en oma laten zien, zodat ze weten wat je allemaal doet op school.”
Criteriakaarten
Ze werken ook met criteriakaarten. “Als je een project afsluit, vul je een criteriakaart in. Daarop geef je aan wat je van het project vond, wat je al goed kan en wat je nog wilt verbeteren. Juf schrijft daarop wat zij vond van je werk.”
Ateliers
Zo’n één tot twee keer per week hebben ze ‘ateliers’ waarvoor ze zich kunnen inschrijven. “Je kunt kiezen uit verschillende onderwerpen, bijvoorbeeld boksen, muziek, textiel, kunst of duurzaamheid. Je geeft een eerste en tweede keuze op, en dan word je ingedeeld. Na elke schoolvakantie mag je opnieuw kiezen.”