zelfstandigheid

ontwikkeling

openheid

verbondenheid

Je eerste oudergesprek, best spannend

Je eerste oudergesprek, best spannend

28 januari 2020 Eva Groslot

Voor alles is een eerste keer. Zo is er ook de eerste keer dat je als leerkracht een oudergesprek voert. Hoe pak je dat aan? Melissa van der Heide kan het zich nog goed herinneren toen zij meteen na haar LIO stage een zwangere collega mocht vervangen. Lees haar tips voor je eerste oudergesprek ooit.

  • “Bereid jezelf goed voor. Bedenk vooraf wat je wilt bespreken met ouders en wat je van hen zou willen weten.
  • Overleg met de intern begeleider van je school, die kan je goede tips en adviezen geven over de aanpak en de inhoud van het gesprek.
  • Je collega’s hebben vaak al ervaring met oudergesprekken, maak gebruik van die kennis en nodig ze uit om met je te sparren.
  • Wees open en transparant.
  • Vraag ouders naar hun inzichten en bespreek hoe je met elkaar kunt samenwerken.
  • Voorkom een monoloog, een dialoog levert meer op.
  • Realiseer je dat jij en de ouders een gemeenschappelijk belang hebben: jullie willen allemaal het beste voor het kind.
  • En… je mag het best spannend vinden. Het is tenslotte de eerste keer dat je dit doet.”

Ans Repko
Onderwijskundig coördinator wetenschap en technologie

Zelfstandigheid

“Een uitspraak van Einstein is: ‘Ik heb geen speciaal talent. Ik ben slechts nieuwsgierig.’ Bij Surplus willen we deze nieuwsgierigheid stimuleren, zodat kinderen gaan onderzoeken en ontdekken. Ik nodig ze uit om hun grenzen te verleggen.”

Astrid Alfering
Leerkracht

Ontwikkeling

Bij Surplus onderzoeken we welke vernieuwingen voldoende opleveren voor de ontwikkeling van kinderen. Die integreren we in het onderwijs. Zelf volg ik de Surplus-opleiding ‘Specialist Toekomstgericht onderwijs.

Astrid Alfering

Thomas Riemers
Leerkracht

Openheid

“Het liefst gebruik ik zo weinig mogelijk methodes en halen we onderwerpen uit de praktijk. Wat gebeurt er in de samenleving?”

Thomas Riemers

Bastienne Bijl
Leerkracht

Verbondenheid

Bastienne Bijl: “‘Surplus is voor mij vooral verbondenheid. Er is veel ruimte om elkaar op te zoeken. Als je een vraag hebt, zeggen collega’s al snel: ‘O, kom even kijken dan.’