zelfstandigheid

ontwikkeling

openheid

verbondenheid

Loopbaanontwikkeling

Een leven lang leren en ontwikkelen. Daar staan we voor bij Surplus. We bieden jou als medewerker de mogelijkheid om te groeien, te specialiseren, op verschillende scholen te werken en soms ook in verschillende functies.

Wat wil jij en wat heb jij nodig om je te ontwikkelen?

Als medewerker van Surplus met een vaste plek op een school doe je mee aan de cyclus van functionerings- en beoordelingsgesprekken met de directeur. Je bespreekt je wensen op het gebied van opleiding en je toekomstperspectief. Je maakt een persoonlijk ontwikkelingsplan.
Naast je eigen ontwikkeling, ontwikkel jij je ook als lid van een team. Je doet mee aan teamscholing en ontwikkelt en draagt met je collega’s de visie van de school.

Als leerkracht in de Vervangingspool Surplus word je begeleid door de praktijkopleiders van Surplus. Dan bespreek je jouw wensen en groeimogelijkheden met hen.

Ben je een startende leerkracht, dan krijg je drie jaar lang extra begeleiding. Ook deze begeleiding wordt verzorgd door de praktijkopleiders. Twee keer per jaar zijn er startersweken waarbij de praktijkopleiders bij jou op school komen, met je in gesprek gaan en bij jou in de klas kijken.

Ben je nieuw bij Surplus dan volg je altijd de Leergang Pedagogisch Tact met Marcel van Herpen: we nemen je mee in onze pedagogische huisstijl.

Je loopbaan vormgeven: waar zit jij op je plek?

Jouw talent wil je graag inzetten in een functie en op een plek waar dat talent het meest tot zijn recht komt. Naarmate jouw ervaring groeit, verandert die plek. Waar zit jij op je plek? Daar denkt Surplus graag over mee.

Hoe kun je loopbaan bij ons vormgeven? Een greep uit de mogelijkheden:

 • Je kunt werken op een andere school of in de vervangingspool. Door de interne mobiliteit bij Surplus vinden we altijd een goede volgende stap voor jou.
 • Intern begeleider worden, is dat iets voor jou? Onderzoek dit tijdens het oriëntatiejaar interne begeleiding.
 • Wil je intern begeleider worden bij Surplus en heb je het oriëntatiejaar goed doorlopen? Stroom door naar de opleiding Master SEN.
 • Locatieleider of directeur worden, is dat iets voor jou? Onderzoek het tijdens het oriëntatiejaar schoolleider.
 • Wil je directeur worden bij Surplus en heb je het oriëntatiejaar goed doorlopen: stroom door naar de schoolleidersopleiding;
 • Wil jij – naast jouw directeur - de trekker zijn van onderwijsinnovatie en verandering op jouw school? Dan hebben we een prachtige tweejarige deeltijdopleiding voor jou: Specialist Toekomstgericht Onderwijs.
 • Wil je in het speciaal onderwijs werken? Één van onze scholen is sbao De Tender, een school voor speciaal basisonderwijs.
 • Wil je werken als specialist op het gebied van rekenen of taal, wetenschap en techniek, kunst en cultuur? Ook daarin zijn mogelijkheden waarbij je op verschillende scholen wordt ingezet.
 • Wil jij je als kleuterleerkracht ontwikkelen op het gebied van onderzoekend en ontwerpend spelen? Sluit je aan bij het Netwerk Kleuterleerkrachten Surplus.
 • Wil je bij Surplus projecten leiden op het gebied van innovatie, onderzoek, samenwerking met externe partners en ‘anders organiseren van het onderwijs’? Wij zoeken regelmatig projectleiders.
 • Wil je evenementen organiseren zoals de jaarlijkse Surplusdag? Wij zetten jou graag in.
 • Wil je bloggen of vloggen voor onze interne en social media, of meedenken over onze communicatie? Sluit je aan bij de Redactie Surplus.

De Surplus Academie; alle expertise bij elkaar

De Surplus Academie is het platform waar je al onze opleidingen en ontwikkelmogelijkheden vindt. Denk aan trainingen, cursussen en workshops, maar ook aan e-learning. Als medewerker van Surplus kun je hierop inloggen, informatie zoeken en jezelf direct aanmelden voor opleidingen.

  

Veel ontwikkelkansen bij Surplus
Lees ook:
Veel ontwikkelkansen bij Surplus

Marianne Stroomer startte 17 jaar geleden als leerkracht van groep 1 en 2 op Surplusschool De Meerpaal in Anna Paulowna. Dat was het begin van een loopbaan vol afwisseling, kansen en vernieuwing

Lees Meer

  

Leerkracht in de lift: vele loopbaanmmogelijkheden!
Lees ook:
Leerkracht in de lift: vele loopbaanmmogelijkheden!

Als je carrière wilt maken, moet je niet voor het onderwijs kiezen. Dat is wat veel mensen denken. De realiteit is anders. In het onderwijs heb je allerlei mogelijkheden om te verbreden en verdiepen en om door te ontwikkelen naar een functie als specialist, projectleider, locatieleider, schoolleider en nog veel meer. Hoe zit dat dan? En wat heeft Surplus daarin te bieden?

Lees Meer

 

 

Wat levert het mentor zijn van stagiaires jou op als leerkracht?
Lees ook:
Wat levert het mentor zijn van stagiaires jou op als leerkracht?

Eline Koningstein geeft les aan groep 3/4 op De Wielewaal in Schagen. Zij is mentor en begeleidt dit schooljaar maar liefst drie stagiairs. “Zelf heb ik ook de kans gehad om stage te lopen en daarvan te leren. Nu vind ik het leuk, en zelfs bijna mijn plicht als leerkracht, om stagiairs te helpen zich te ontwikkelen. Daarbij is het ook nog leerzaam.”

Eline vertelt ons wat zij als voordelen ervaart.

Lees Meer

Ans Repko
Onderwijskundig coördinator wetenschap en technologie

Zelfstandigheid

“Een uitspraak van Einstein is: ‘Ik heb geen speciaal talent. Ik ben slechts nieuwsgierig.’ Bij Surplus willen we deze nieuwsgierigheid stimuleren, zodat kinderen gaan onderzoeken en ontdekken. Ik nodig ze uit om hun grenzen te verleggen.”

Astrid Alfering
Leerkracht

Ontwikkeling

Bij Surplus onderzoeken we welke vernieuwingen voldoende opleveren voor de ontwikkeling van kinderen. Die integreren we in het onderwijs. Zelf volg ik de Surplus-opleiding ‘Specialist Toekomstgericht onderwijs.

Astrid Alfering

Thomas Riemers
Leerkracht

Openheid

“Het liefst gebruik ik zo weinig mogelijk methodes en halen we onderwerpen uit de praktijk. Wat gebeurt er in de samenleving?”

Thomas Riemers

Bastienne Bijl
Leerkracht

Verbondenheid

Bastienne Bijl: “‘Surplus is voor mij vooral verbondenheid. Er is veel ruimte om elkaar op te zoeken. Als je een vraag hebt, zeggen collega’s al snel: ‘O, kom even kijken dan.’