Zo voer je een sterk sollicitatiegesprek
Vertel niet teveel over jezelf maar stel vooral vragen, ken je slechte eigenschappen en bereid je goed voor. Deze en andere adviezen hebben we uitgewerkt voor wie (voor het eerst) gaat solliciteren. Zodat je een sterk gesprek kunt voeren en jij en de recruiter elkaar echt leren kennen.
‘Vertel niet alsmaar over jezelf maar stel goede vragen’
Daarmee laat je zien dat je kunt luisteren, belangstelling hebt voor de vacature en hoe jij daarin kunt groeien en anderen van dienst kunt zijn. Maar ook kom je te weten of jij wel bij deze organisatie wilt werken. Goede vragen die jij kunt stellen aan de recruiter, zijn bijvoorbeeld:
- Stel u legt mijn CV naast dat van de ideale kandidaat, waar ziet u dan overeenkomsten?
- Als u naar mijn CV kijkt, wat zal ik vooral moeten leren als ik in dienst kom?
- Welke twee eigenschappen uit het gestelde profiel zijn voor u het allerbelangrijkst?
- Stel u zou bij deze organisatie gaan werken, waar zou u zelf het meest aan moeten wennen?
- Wat voor type persoon past in het team?
- Wat spreekt u het meest aan in mijn CV?
- Wat is de samenstelling van het team?
- Stel dat ik hier begin: wat heeft de hoogste prioriteit de komende drie maanden/ het komende jaar?
Meer tips vind je op http://bit.ly/JohnKoeman
Slechte eigenschappen?
’Wat zijn je slechte eigenschappen?’, is een vraag die je kunt verwachten tijdens het solliciteren. Het is dus handig om deze vraag altijd voor te bereiden. Bedenk minstens 2 slechte eigenschappen die je kunt noemen en licht deze toe. Belangrijk is om ze niet te zien als echt slechte eigenschappen, maar als ontwikkelpunten. Zo worden je slechte eigenschappen een stuk positiever. Vertel tijdens het gesprek dat je eraan werkt, zodat je laat zien dat je zelfkennis hebt en je jezelf graag wilt verbeteren.
Meer uitleg en voorbeelden op workjuice.nl
BRON: Noordhollands Dagblad
Solliciteren zonder stress
Waar de een rustig blijft tijdens een sollicitatiegesprek, is solliciteren voor de ander een ware nachtmerrie. Acht tips om je sollicitatiestress te beteugelen.
- Als je een CV hebt opgestuurd, zorg dan ook dat je door een door weet wat erin staat. Zorg dat je prima kunt uitleggen wat je gestudeerd hebt, welk carrièretraject je hebt afgelegd en eventueel waar dat tijdgat vandaan komt.
- Draag gepaste kleding bij je sollicitatiegesprek. Stem je kleding af zodat deze past bij de organisatie waar je solliciteert: van creatief en relaxed tot conservatief zakelijk. De eerste indruk van jou is goud waard.
- Zorg dat je weet waar je moet zijn en kom op tijd. Je wilt toch niet met een negatieve noot aan je sollicitatiegesprek beginnen? Hou er rekening mee dat je in de file kunt staan of dat je niet overal een parkeerplaats hebt. Google Maps en Flitsmeister helpen files te ontwijken.
- Weet waarom je een goede fit bent voor de baan. Als je niet kunt uitleggen waarom je een goede match bent voor deze job, mag je ook niet verwachten dat je de baan krijgt. Gebruik voorbeelden uit je dagelijks leven om aan te tonden waarom ze jou moeten kiezen.
- Focus op de open vacature, niet op je eigen ontwikkelingsplannen. Bij een sollicitatie willen mensen voornamelijk horen dat jij je gaat inzetten voor de openstaande functie.
- Zoek achtergrondinformatie over de organisatie. Verwacht niet dat een organisatie je snel zal aannemen als je geen enkele achtergrondkennis hebt.
- Stel tijdens de eerste ronde liever geen vragen over salaris en secundaire arbeidvoorwaarden. Daar krijg je bij een eventueel tweede ronde als het allemaal serieuzer wordt nog alle kans voor.
- Wees voorbereid op de vraag waarom je je vorige functie hebt verlaten. Probeer hierop steeds zo positief mogelijk te antwoorden, ook al is de waarheid soms iets minder rooskleurig.
BRON: Winnie Verswijvel, Work Juice