zelfstandigheid

ontwikkeling

openheid

verbondenheid

Wat doet je mentor voor jou, als je stage loopt op een school?

Wat doet je mentor voor jou, als je stage loopt op een school?

28 januari 2020 Eva Groslot

Als je vanuit de Pabo stage loopt op een Surplusschool, word je gekoppeld aan een mentor en een praktijkopleider van Surplus. Wat kun je van je hen verwachten?

Wat kun je van je mentor verwachten?

  • De mentor zorgt ervoor dat jij je welkom voelt op je stageschool. Hij ontvangt je, stelt je voor aan het team en je krijgt een rondleiding door de school. De mentor neemt de tijd voor je. Hij neemt je serieus en betrekt je actief bij het team. Zo voel je al snel dat je er helemaal bij hoort.
  • Aan het begin van je stage hebben jullie een gesprek waarin jullie allebei je verwachtingen uitspreken. Jij geeft aan wat je wilt leren, de mentor geeft aan wat hij jou te bieden heeft.
  • Wat zijn je persoonlijke leerdoelen? Je mentor helpt je bij het vertalen van deze leerdoelen naar je stage.
  • Je mentor voert coachingsgesprekken met je. Hij geeft feedback om je te stimuleren in je ontwikkeling, jij kunt reageren en vragen stellen.
  • Heb je vragen, twijfels, wil je even sparren, checken of je gevoel klopt, loop je ergens tegenaan… ga naar je mentor, hij is je vraagbaak.
  • Op deze manier draagt je mentor bij aan het creëren van een veilige leeromgeving waarin jij alle ruimte hebt om te leren en jezelf te ontwikkelen tot een waardevolle leerkracht voor het basisonderwijs.

 

Bij Stichting Surplus word je niet alleen gekoppeld aan een mentor, maar word je ook begeleid door een praktijkopleider.

Wat doet de praktijkopleider?

  • De praktijkopleider formuleert samen met jou en je mentor wat je ontwikkeldoelen zijn tijdens je stage.
  • De praktijkopleider volgt jou bij al je stages binnen Surplus, dus hij krijgt over een langere periode een beeld van jou als leerkracht in opleiding.
  • De praktijkopleider is de verbindende factor tussen jou, de pabo en je mentor.
  • De praktijkopleider is het aanspreekpunt voor jou, de pabo en je mentor voor alle vragen die over jouw stage gaan.

Wil je graag stage lopen op een Surplusschool? Geef bij jouw pabo-opleiding aan dat je hieraan de voorkeur geeft of neem contact op met Susan van Stralen via S.vanStralen@stichtingsurplus.nl

Ans Repko
Onderwijskundig coördinator wetenschap en technologie

Zelfstandigheid

“Een uitspraak van Einstein is: ‘Ik heb geen speciaal talent. Ik ben slechts nieuwsgierig.’ Bij Surplus willen we deze nieuwsgierigheid stimuleren, zodat kinderen gaan onderzoeken en ontdekken. Ik nodig ze uit om hun grenzen te verleggen.”

Astrid Alfering
Leerkracht

Ontwikkeling

Bij Surplus onderzoeken we welke vernieuwingen voldoende opleveren voor de ontwikkeling van kinderen. Die integreren we in het onderwijs. Zelf volg ik de Surplus-opleiding ‘Specialist Toekomstgericht onderwijs.

Astrid Alfering

Thomas Riemers
Leerkracht

Openheid

“Het liefst gebruik ik zo weinig mogelijk methodes en halen we onderwerpen uit de praktijk. Wat gebeurt er in de samenleving?”

Thomas Riemers

Bastienne Bijl
Leerkracht

Verbondenheid

Bastienne Bijl: “‘Surplus is voor mij vooral verbondenheid. Er is veel ruimte om elkaar op te zoeken. Als je een vraag hebt, zeggen collega’s al snel: ‘O, kom even kijken dan.’