Surplus streeft ernaar om de samenwerking tussen ouders en scholen vorm te geven volgens het concept Ouderbetrokkenheid 3.0.
Ouderbetrokkenheid 3.0 is een concept dat school en ouders helpt om samen te werken op basis van gelijkwaardigheid, samen verantwoordelijk zijn en verantwoordelijk zijn voor elkaar. Het is het antwoord op een veranderde samenleving en de soms haperende communicatie tussen school en ouders. Het concept is ontwikkeld door Peter de Vries en CPS Onderwijsontwikkeling en advies uit best practices op scholen en op basis van kennis uit Europees en Amerikaans onderzoek.
Bij Surplus zijn enkele directeuren opgeleid tot auditor Ouderbetrokkenheid 3.0. Zij begeleiden hun collega’s bij het in kaart brengen van de kwaliteit van de samenwerking tussen ouders en school en het verbeteren daarvan samen met ouders.
Meer weten over Ouderbetrokkenheid 3.0? Download het e-book op https://www.cps.nl/e-book-ouderbetrokkenheid
Als stagiair deelnemen aan een teamvergadering: wat is je rol? Wij vroegen het aan Ilse en Jari op De Triangel.
En we hebben TIPS voor stagiairs!
Eline Koningstein geeft les aan groep 3/4 op De Wielewaal in Schagen. Zij is mentor en begeleidt dit schooljaar maar liefst drie stagiairs. “Zelf heb ik ook de kans gehad om stage te lopen en daarvan te leren. Nu vind ik het leuk, en zelfs bijna mijn plicht als leerkracht, om stagiairs te helpen zich te ontwikkelen. Daarbij is het ook nog leerzaam.”
Eline vertelt ons wat zij als voordelen ervaart.
Astrid Alferink en Elly de Jonghe werken al zo’n vijftien jaar samen als duo. Lange tijd stonden ze samen voor de kleuters en nu geven ze alweer een aantal jaren les aan groep 4 op De Mient in Nieuwe Niedorp. Als duo werken betekent ‘veel afstemmen’, ‘de ander in zijn waarde laten’ en ‘elkaars talenten benutten’, vinden de collega’s. “Wij zijn totaal verschillende persoonlijkheden, maar we kijken op dezelfde manier naar kinderen en denken hetzelfde over onderwijs”, vertellen de collega’s. Ze delen graag met ons hoe zij hun samenwerking invullen.
Wat mogen we nu precies verwachten van het onderwijs in de bestrijding van discriminatie? Zijn we kritisch genoeg op dat wat en hoe we onderwijzen? Welke verantwoordelijkheid hebben leraren, scholen en besturen? En welke ook vooral niet? Daarover ging de PO Raad in gesprek met Daniël Troost, leerkracht groep 8 op obs De Sluis.
"Bij een thema over dinosaurussen wilden kinderen weten hoe sterk een dino is. Dat kunnen we niet meer achterhalen, maar we kunnen wel meten hoe sterk wij zijn. Hoe zwaar kunnen wij tillen? En als we een takel of een hefboom gebruiken? Dat hebben we allemaal geprobeerd.” Dixie Visser, leerkracht op De Tweewegen vertelt over technieklessen met kleuters: zelf ontdekken!
Hoe kun je nou stagelopen in coronatijd? Dat doe je immers in een klas met kinderen. Als zij thuiszitten, valt je ‘oefenstof’ zomaar weg. Toch was er ook in de thuiswerkperiode voor stagiairs genoeg te doen bij de scholen van Stichting Surplus. Kiki Veldman en Femke de Lange vertellen over al het waardevols dat zij hebben geleerd, ook toen het allemaal net even anders liep.
Voor ouders met schoolgaande kinderen zijn dit uitdagende tijden: naast je eigen werk en zorgtaken ben je nu ook nog de leerkracht van je kind. Voor ouders met kinderen in het speciaal onderwijs is dat zelfs nog wat uitdagender. Dat weten ze maar al te goed op De Tender in Schagen, basisschool voor speciaal onderwijs en onderdeel van Stichting Surplus.
De scholen zijn dicht, voorlopig nog tot en met 28 april. Hoe moet dat nu met leren, nu juf of meester er niet bij is om de kinderen te begeleiden en ondersteunen? Niet alleen de kinderen, ook veel ouders hebben daar behoefte aan. Gelukkig is er op afstand veel te realiseren. De scholen van Stichting Surplus zijn direct in actie gekomen om ook in deze situatie goed onderwijs te kunnen bieden.
Op deze plek plaatsen wij regelmatig updates met betrekking tot de maatregelen tegen verspreiding van en bescherming tegen het corona virus.
Alle kansen voor alle kinderen, dat is het motto van de Surplusscholen. Dat betekent dat onze leerlingen betrokken zijn bij wat ze leren, dat ze leren op een manier die bij hen past, dat ze plezier hebben in leren en dat ze voorbereid zijn op de toekomst. Surplus stimuleert dit met het programma 'Alle Kansen op school'.
Op het moment dat de functie van praktijkopleider voor Surplus voorbij kwam, besloot Susan van Stralen te solliciteren. “Ik dacht: ‘die is voor mij’. Als je iets wilt en ook zelf investeert, krijg je alle ruimte bij Surplus. Kom met een plan en goede argumenten".
Het Nederlandse curriculum voor het basisonderwijs wordt vernieuwd. Obs De Meerkoet in Dirkshorn is een van de ontwikkelscholen die bouwstenen aandragen voor het nieuwe curriculum. Ze werden geïnterviewd voor de editie mei/juni 2019 van PrimaOnderwijs: www.primaonderwijs.nl
Twee Surplus basisscholen, waagden zich afgelopen schooljaar aan het project KidzReporterz. KidzReporter combineert het doen van onderzoek met het maken van een video-reportage. Obs De Meerkoet maakte de reportage 'Leren in het echt’ en obs De Zilvermeeuw maakte ‘Een leertuin voor De Zilvermeeuw’. De eindresultaten werden vertoond in de bioscoop in Schagen, inclusief rode loper...
Jaarlijks nemen heel wat Surplusscholen deel aan de Noord-Hollandse Tuinbouw Battle. Daarin gaan leerlingen van basisscholen de strijd aan met bloembollen. Hoe verzorg ik een bol zodat hij als tulp verkocht kan worden? Echter, je eenzijdige beeld van de tuinbouw wordt door dit project doorbroken. Er wordt gewerkt met de nieuwste technologieën en ook 'vakken' als economie en geschiedenis komen aan bod.
Surplus organiseert jaarlijks een spectaculaire race voor op afstand bestuurbare auto's. Teams van leerlingen van Surplusscholen kunnen zich hiervoor opgeven. Het hele project is gericht op ondernemend leren en samenwerken.
Surplus betekent ‘meer’. De 24 scholen van Stichting Surplus willen samen meer bereiken dan ieder voor zich mogelijk zou zijn. Surplus staat voor kindgericht en toekomstgericht onderwijs. In de toekomst waarin de leerlingen van nu volwassen zijn, worden vaardigheden als samenwerken, kritisch denken, ondernemen en creativiteit steeds belangrijker. Daarom willen Surplusscholen dat kinderen en medewerkers hun talenten kennen en inzetten, enthousiast en betrokken zijn bij wat ze leren.
Je kunt zelf, achter je bureau, bedenken wat goed onderwijs is voor de kinderen. De vraag is of je daarmee helemaal aansluit bij wat de kinderen wensen en nodig hebben. Hoe kom je daarachter? Heel simpel: door het ze zelf te vragen. Stichting Surplus organiseert hiertoe af en toe een leerlingraadpleging. Waar komen de kinderen dan zoal mee?
Vertel niet teveel over jezelf maar stel vooral vragen, ken je slechte eigenschappen en bereid je goed voor. Deze en andere adviezen hebben we uitgewerkt voor wie (voor het eerst) gaat solliciteren. Zodat je een sterk gesprek kunt voeren en jij en de recruiter elkaar echt leren kennen.
Lesgeven aan kinderen die betrokken zijn, is een feest. Maar hoe creëer je betrokkenheid en hoe zie je of een kind betrokken is? Lees er meer over in deze blog en bekijk onze film 'Hart van het onderwijs'
Marianne Stroomer startte 17 jaar geleden als leerkracht van groep 1 en 2 op Surplusschool De Meerpaal in Anna Paulowna. Dat was het begin van een loopbaan vol afwisseling, kansen en vernieuwing
Als je carrière wilt maken, moet je niet voor het onderwijs kiezen. Dat is wat veel mensen denken. De realiteit is anders. In het onderwijs heb je allerlei mogelijkheden om te verbreden en verdiepen en om door te ontwikkelen naar een functie als specialist, projectleider, locatieleider, schoolleider en nog veel meer. Hoe zit dat dan? En wat heeft Surplus daarin te bieden?
Je wordt vandaag gebeld dat je morgen mag invallen. Hoe bereid je jezelf daarop voor? En wat neem je mee? Britt vertelt hoe zij het doet.
Dat kunnen we nog het beste aan de kinderen vragen. Lees wat Zylvanio (12), Lot (9), Siz (8), Ranya (11), Levi (9) en Gabriëlle (10) daarvan vinden!
Kun jij feedback ontvangen? Hoe ga je om met kritiek? En wat is het verschil?
Voor alles is een eerste keer. Zo is er ook de eerste keer dat je als leerkracht een oudergesprek voert. Hoe pak je dat aan? Melissa van der Heide kan het zich nog goed herinneren toen zij meteen na haar LIO stage een zwangere collega mocht vervangen. Lees haar tips voor je eerste oudergesprek ooit.
Lekker dat je geslaagd bent, eindelijk je diploma op zak. En nu aan de slag, als leerkracht voor de klas. Je eerste werkdag staat voor de deur. Leuk, én een beetje spannend. Wat komt er allemaal op je af, de eerste dag op een nieuwe school? En… wat moet je vooral niet doen? Meester Sil geeft zijn tips.
“Als kind zat ik op de Frankendael in Callantsoog en daar had ik het naar mijn zin. Toen wist ik al dat ik later ook voor de klas wilde staan.' Nienke Meijer loopt stage op een Surplusschool en vertelt waarom ze daar zo blij van wordt.
Als je vanuit de Pabo stage loopt op een Surplusschool, word je gekoppeld aan een mentor en een praktijkopleider van Surplus. Wat kun je van je hen verwachten?
* Als je een vacature-alert maakt of aanbevolen vacatures ontvangt, betekent dit dat je akkoord gaat met ons Privacy beleid. Je kunt je instellingen voor toestemming te allen tijde wijzigen door je af te melden.
Ans Repko
Onderwijskundig coördinator wetenschap en technologie
“Een uitspraak van Einstein is: ‘Ik heb geen speciaal talent. Ik ben slechts nieuwsgierig.’ Bij Surplus willen we deze nieuwsgierigheid stimuleren, zodat kinderen gaan onderzoeken en ontdekken. Ik nodig ze uit om hun grenzen te verleggen.”
Astrid Alfering
Leerkracht
Bij Surplus onderzoeken we welke vernieuwingen voldoende opleveren voor de ontwikkeling van kinderen. Die integreren we in het onderwijs. Zelf volg ik de Surplus-opleiding ‘Specialist Toekomstgericht onderwijs.
Thomas Riemers
Leerkracht
“Het liefst gebruik ik zo weinig mogelijk methodes en halen we onderwerpen uit de praktijk. Wat gebeurt er in de samenleving?”
Bastienne Bijl
Leerkracht
Bastienne Bijl: “‘Surplus is voor mij vooral verbondenheid. Er is veel ruimte om elkaar op te zoeken. Als je een vraag hebt, zeggen collega’s al snel: ‘O, kom even kijken dan.’