Alle kansen voor alle kinderen
Alle kansen voor alle kinderen, dat is het motto van de Surplusscholen. Dat betekent dat onze leerlingen betrokken zijn bij wat ze leren, dat ze leren op een manier die bij hen past, dat ze plezier hebben in leren en dat ze voorbereid zijn op de toekomst.
Onze leerlingen kunnen analytisch, kritisch en creatief denken, samenwerken en problemen oplossen, zijn mediawijs en beschikken over sociale, culturele en digitale vaardigheden. Aan de hand van een duidelijke visie op modern onderwijs kiest elke school een werkwijze die bij deze visie past. Het team draagt de visie en zorgt voor een uitdagende en inspirerende leeromgeving. Onderzoekend en ontwerpend leren, wetenschap en techniek, kunst en cultuur en scholing van leerkrachten zijn belangrijke onderdelen van hun werkwijze.
Hoe zie je het motto ‘Alle kansen voor alle kinderen’ terug op een Surplusschool?
- Visie: er is een duidelijke visie op de 21ste eeuwse vaardigheden.
- Samenwerken: de school zoekt partners om het onderwijs vorm te geven. Deze partners zijn bijvoorbeeld andere scholen, experts uit het onderwijsveld of bedrijven.
- Delen: de school laat zien waar ze mee bezig is, is communicatief, staat open voor bezoek van andere scholen en presenteert jaarlijks zijn ontwikkeling aan de andere scholen van Surplus.
- Innoveren: de school houdt relevante ontwikkelingen bij en past het onderwijs hier op aan. Tevens beschikt iedere school over een leerkracht die de rol van aanjager van innovatie heeft; deze leerkracht inspireert het team en neemt een voortrekkersrol op het gebied van verandering samen met de directeur.
Om dit te realiseren heeft Surplus het programma 'Alle Kansen op school' ontwikkelt. De projectleider en zijn team stimuleren en ondersteunen scholen bij het samenwerken, delen en innoveren.
Surplus is 'meer'
Surplus is een collectief van 24 scholen die intensief samenwerken. Surplus betekent meer. Meer kansen voor leerlingen en medewerkers. Meer onderwijs dat werkt. Meer talentontwikkeling. Meer resultaat. Op de scholen van Surplus krijgen groot en klein alle kansen om te ontdekken waar zij goed in zijn. Alle kansen om de wereld te onderzoeken. Alle kansen om te leren zelf antwoorden en oplossingen te vinden.
De krachtenbundeling moet de scholen voordelen opleveren. En die voordelen zijn er.
Voor de leerlingen:
- meer mogelijkheden voor specifieke begeleiding,
- verbetering van de kwaliteit van het onderwijs,
- meer innovatie.
Voor het managen van de scholen:
- betere coördinatie en verdeling van taken,
- meer financiële mogelijkheden,
- betere afdekking van financiële risico’s,
- gezamenlijke en dus goedkopere inkoop van producten en diensten.
Voor de leerkrachten:
- meer mogelijkheden voor ontwikkeling,
- van elkaar leren, (link speerpunt 2)
- specialist worden en je specialiteit voor het collectief inzetten,
- meer mogelijkheden om van baan te veranderen.
Voor pabo-studenten:
- leren in de praktijk op verschillende scholen
- intensieve begeleiding door Surplus-opleidingscoördinatoren
- van elkaar leren
- na je studie meteen aan de slag
Surplus maken we samen
De koers van Surplus wordt door alle medewerkers samen bepaald. Via een jaarlijkse medewerkersdag en een denktank van leerkrachten wordt hiervoor input verzameld.
De directeuren van Surplus vormen een team. Zij werken samen aan onderwijsvernieuwing en zijn elkaars’ coach. Ze laten de medewerkers van verschillende scholen met elkaar uitwisselen. In kleine teams maken de directeuren het beleid van Surplus, bijvoorbeeld op het gebied van personeel, ouderbetrokkenheid en kindgericht onderwijs.
Bij Surplus geldt ‘wie het weet mag het zeggen’. We willen dat medewerkers hun talenten kennen en inzetten. En bieden daarvoor de ruimte.
Lees ook:'Als je wilt en investeert, krijg je alle ruimte bij Surplus'
Op het moment dat de functie van praktijkopleider voor Surplus voorbij kwam, besloot Susan van Stralen te solliciteren. “Ik dacht: ‘die is voor mij’. Als je iets wilt en ook zelf investeert, krijg je alle ruimte bij Surplus. Kom met een plan en goede argumenten".
Lees meer