zelfstandigheid

ontwikkeling

openheid

verbondenheid

Surplus RC Cup

Surplus RC Cup

21 februari 2020 Eva Groslot

Surplus organiseert jaarlijks een spectaculaire race voor op afstand bestuurbare auto's. Teams van leerlingen van Surplusscholen kunnen zich hiervoor opgeven. Het hele project is gericht op ondernemend leren en samenwerken. 

Dit schooljaar werd er alweer voor de vierde keer gestreden om de Surplus RC Cup 2019. Tijdens de RC Cup wordt er geracet met radiografisch bestuurbare auto’s. Toch gaat het bij de RC Cup niet alleen om snelheid. Ieder team wordt namelijk op 5 hoofdpunten beoordeeld; snelheid, design, money, communicatie en sportiviteit. Het team dat op alle onderdelen de meeste punten haalt gaat er uiteindelijk met de wisselbeker vandoor.

Een belangrijk moment in de aanloop naar de RC Cup 2019 was ook nu weer de dag van de presentaties. De 12 deelnemende teams lieten elkaar zien hoe zij het project in de klas hadden aangepakt. De meest uiteenlopende presentatievormen werden hierbij ingezet, zoals filmpjes, rollenspelen en powerpoints. De zeer deskundige kinderjury had zich uitstekend voorbereid en stelde kritische vragen. Welke keuzes hadden de teams gemaakt bij het ontwerpen van de auto’s? Welke acties werden er ondernomen om sponsors te vinden? Was de boekhouding wel netjes bijgehouden en was er een persbericht geschreven? Na een zeer geslaagde ochtend met presentaties van hoog niveau gingen de teams terug naar school in de hoop dat zij er met de prijs vandoor zouden gaan. Op de uitslag moesten ze echter nog een week wachten.

De race zelf vond in 2019 plaats op woensdag 27 november in de Niedorphal te Winkel. Door enthousiaste hulpouders werd wederom een prachtige baan opgebouwd. De heren van Mach zorgden voor de elektronische chips waarmee de uitslag gemeten kon worden en eventuele technische ondersteuning. Er werd gestreden in 3 races van 10 minuten en tussen de races door werd er nog druk gesleuteld aan de auto’s. Het dolenthousiaste publiek werd getrakteerd op sublieme inhaalmanoeuvres, hoge sprongen over de schans en harde crashes met gebroken onderdelen tot gevolg. Kortom, een prachtige afsluiting van een fantastisch project met de volgende einduitslag:

  • Wisselbeker - De Keerkring 1
  • Design Award – De Meerpaal
  • Communicatie Award – De Keerkring 2
  • Money Award – De Keerkring 1
  • Speed Award – Op Avontuur
  • Sportiviteit Award – De Zwerm

 

Ter inspiratie, de video gemaakt door obs De Zwerm van de RC Cup 2018:

Ans Repko
Onderwijskundig coördinator wetenschap en technologie

Zelfstandigheid

“Een uitspraak van Einstein is: ‘Ik heb geen speciaal talent. Ik ben slechts nieuwsgierig.’ Bij Surplus willen we deze nieuwsgierigheid stimuleren, zodat kinderen gaan onderzoeken en ontdekken. Ik nodig ze uit om hun grenzen te verleggen.”

Astrid Alfering
Leerkracht

Ontwikkeling

Bij Surplus onderzoeken we welke vernieuwingen voldoende opleveren voor de ontwikkeling van kinderen. Die integreren we in het onderwijs. Zelf volg ik de Surplus-opleiding ‘Specialist Toekomstgericht onderwijs.

Astrid Alfering

Thomas Riemers
Leerkracht

Openheid

“Het liefst gebruik ik zo weinig mogelijk methodes en halen we onderwerpen uit de praktijk. Wat gebeurt er in de samenleving?”

Thomas Riemers

Bastienne Bijl
Leerkracht

Verbondenheid

Bastienne Bijl: “‘Surplus is voor mij vooral verbondenheid. Er is veel ruimte om elkaar op te zoeken. Als je een vraag hebt, zeggen collega’s al snel: ‘O, kom even kijken dan.’