zelfstandigheid

ontwikkeling

openheid

verbondenheid

VIDEO: Alle Kansen op school

VIDEO: Alle Kansen op school

25 februari 2020 Eva Groslot

Alle kansen voor alle kinderen, dat is het motto van de Surplusscholen. Dat betekent dat onze leerlingen betrokken zijn bij wat ze leren, dat ze leren op een manier die bij hen past, dat ze plezier hebben in leren en dat ze voorbereid zijn op de toekomst. Surplus stimuleert dit met het programma 'Alle Kansen op school'.

Hoe zie je het motto ‘Alle kansen voor alle kinderen’ terug op een Surplusschool?

  • Visie: er is een duidelijke visie op de 21ste eeuwse vaardigheden.
  • Samenwerken: de school zoekt partners om het onderwijs vorm te geven. Deze partners zijn bijvoorbeeld andere scholen, experts uit het onderwijsveld of bedrijven.
  • Delen: de school laat zien waar ze mee bezig is, is communicatief, staat open voor bezoek van andere scholen en presenteert jaarlijks zijn ontwikkeling aan de andere scholen van Surplus.
  • Innoveren: de school houdt relevante ontwikkelingen bij en past het onderwijs hier op aan. Tevens beschikt iedere school over een leerkracht die de rol van aanjager van innovatie heeft; deze leerkracht inspireert het team en neemt een voortrekkersrol op het gebied van verandering samen met de directeur.

In 2019 bracht de secretaris-generaal van het Ministerie van OCW, mevrouw Alida Oppers, een bezoek aan Surplus om het Alle Kansen onderwijs in de praktijk te zien. NH Media maakte er een reportage over.

Ans Repko
Onderwijskundig coördinator wetenschap en technologie

Zelfstandigheid

“Een uitspraak van Einstein is: ‘Ik heb geen speciaal talent. Ik ben slechts nieuwsgierig.’ Bij Surplus willen we deze nieuwsgierigheid stimuleren, zodat kinderen gaan onderzoeken en ontdekken. Ik nodig ze uit om hun grenzen te verleggen.”

Astrid Alfering
Leerkracht

Ontwikkeling

Bij Surplus onderzoeken we welke vernieuwingen voldoende opleveren voor de ontwikkeling van kinderen. Die integreren we in het onderwijs. Zelf volg ik de Surplus-opleiding ‘Specialist Toekomstgericht onderwijs.

Astrid Alfering

Thomas Riemers
Leerkracht

Openheid

“Het liefst gebruik ik zo weinig mogelijk methodes en halen we onderwerpen uit de praktijk. Wat gebeurt er in de samenleving?”

Thomas Riemers

Bastienne Bijl
Leerkracht

Verbondenheid

Bastienne Bijl: “‘Surplus is voor mij vooral verbondenheid. Er is veel ruimte om elkaar op te zoeken. Als je een vraag hebt, zeggen collega’s al snel: ‘O, kom even kijken dan.’